Född 1983.
Bor och arbetar i Stockholm.
Hemsida: www.maxockborn.com
Stipendiat: 2015

 

Juryns motivering skriven av Dan Wolgers, styrelsemedlem

Max Ockborn säger: – Jag vill nå bortom materialen, genom materialen, in i situationen, där du är nuet.

”Där du, är nuet”, så talar en förälskad människa, en sån som till varje pris vill vidröra föremålet för förälskelsen – en skulptör, som Ockborn.

Men Ockborn tänker i arbetet sig själv som en vaktmästare eller en städare. En sån som reder ut de stökiga verkningarna av det förflutna och ställer i ordning det som komma skall – en som vaktar och städar så att andra ska kunna vara i nuet, som hela tiden flyttar på sig. Vaktmästarna och städarna följer efter nuet, röjer vägen, trogna uppgiften.

Det är inte konstigt att så många konstnärer försörjer sig som städare och vaktmästare, det ligger i sakens natur.

Se här så vackert vaktmästare Ockborn skriver om sitt andra arbete, hans egentliga syssla, när han städar i naturen, vaktar den, vidrör den:

Titel: Ingen titel än, under arbete.

Tillkomstår: 2015
Teknik: Skulpturinstallation.
Mått: Hela installationen ca 10 x 5 x 3 m.
Beskrivning: Från pågående arbete inom programmet Cultural Documents i Filignano, Italien.

Material: Cederrotsystem som jag fick från en familj i byn, jag fick också hjälp av bonden, Bruno, att flytta dem med traktor till arbetsplatsen, valnötsträ, en slägga och en stor nyckel. Oliver, grenar, blommor och skräp från trädgården, en kökshandduk, grisben från rätten ”Stinko de Maiale” från byns restaurang, trälim, gammalt surt rödvin, penslar, glasbehållare, små gula skålar, spröt från ett piggsvin som jag hittade i bergen ovanför byn, sandaler, rep, snöre, vandringsstavar som gått uppför flera berg förra året, metallverktyg, tvättsvamp målad med den rosa lokala blomman ”bella di notte”, citronträ, lukt från grönska och örter från trädgården, lukt från torkande rödvin, lukt från färskt arbetat cederträ, approprierad pinne i taket med små trådbitar på, två blomkrukor med blommor, en svart lokal orm hittad död i källaren, en marmorskiva där ett hål i dörren ger ljussken på samma ställe i skivan när solen är framme, målning med ormskinn, rödvin och trälim, motorsågskedja, spetsen av en handsåg, slipskiva, två starka lampor i källaren som lyser upp galler underifrån vilka har använts för att slänga ner vindruvor för att göra vin förr i tiden, möbelolja samt en lagad garagedörr.

 
ockborn

Utan titel av Max Ockborn, 2015. ca 10 x 9 x 3 m. En installation som visar en vardagsscen; generisk planering, en social situation för två personer som utställning. Med intresse för tid, skulptur och hur vi uppfattar rumslighet.

 

Utbildning och utställningar i urval

2010–2012 Malmö Konsthögskola, Master i Fri Konst
2015 Allkonstrummet, Studio Mossutställningar, Stockholm
2015 The Hot Show, Galleri Nicolai Wallner, Köpenhamn
2014 Residency Documenti Culturale, Filignano, Italien
2014 Changing Lights, H. Bergdal Gallery, Malmö
2014 Cigarrvägen 13, Stockholm
2013 TURN TURTLE, Podium, Oslo, Norge
2013 Öppet Hus IASPIS hösten 2013, Stockholm
2012 Summer Show, Annaellegallery, Stockholm
2012 Masterexamensutställning, KHM-gallery, Malmö

 

Här kan du ladda ner pressbilder

Max Ockborn
[ Porträtt] [ Installation]