Född 1978 i Stockholm
Hemsida: www.lisajonasson.com
Stipendiat: 2004

 

”Mitt arbete kretsar omkring och igenom språket. Det är objekt, subjekt och verktyg på en och samma gång. Jag tror att just det korta formulerandet säger mycket om oss och vår kultur. Jag är intresserad av manipulationsmedel, särskilt språkliga sådana. Jag har en tilltro till språket som samhällelig parameter; språket ljuger aldrig, utan avslöjar sig villigt för den som anstränger sig. Med samma tilltro skriver jag. I skrivandet ligger jag nära ett språk som kan kallas allmängiltigt. Jag har funnit att när jag försöker skriva personligt och djupt känt blir mitt språk nära reklamens, löpsedelns, ingressens. I det korta, enkla, skrivandet möts på så sätt det personliga och det politiska, eller det introverta och det utåtriktade.”

 

Lisa Jonasson, installationsbild från Kulturhuset i Stockholm.

Installation av Lisa Jonasson. Kulturhuset, Stockholm.

 

Juryns motivering

Lisa Jonasson verktyg är ordet. Hon har tagit upp pennan från förmödrar som Jenny Holzer och Barbara Kruger och likt dem är hennes material de ordmassor som fyller rummet omkring oss: tunnelbanans reklamskyltar, stadens reklampelare, teves dokusåpor och tidningarnas livsstilsjournalistik. Hennes korta, bitande och vansinnigt roliga sentenser, konsekvent utförda i affischens eller banderollens form, blottar såväl brutaliteten och banaliteten i de åsikter som vi snabbt tar till oss och lika snabbt lägger av oss när de mist sin fräschör. Hon granskar skoningslöst den svenska vardagens ängsliga parmiddagar, trivsamma pratprogram och tanklösa löpsedlar och hittar lika mycket trivial dumhet som genialitet.

Lisa Jonsson får Maria Bonnier Dahlins stipendium för unga konstnärer för att hon med en genomskådande och intelligent blick ser bakom de mest utslitna fraserna. Högt säger hon det vi andra försöker släta över och inte låtsas om. Skoningslöst ger hon oss säkra och svidande örfilar som hårdhänt piggar upp i ett kulturklimat där man hellre nickar i samförstånd än säga det ingen annan tycker.

Lisa Jonasson gick ut Kungliga Konsthögskolan 2004 och har ställt ut på bl.a. Galleri Knäpper Baumgarten och Gotlands Konstmuseum.

 

Utbildning

1999-2004 Kungl.Konsthögskolan, fri konst
1998-1999 Gerlesborgsskolan
1997-1998 Wiks folkhögskola, Bild & Form

 

Representerad

Moderna Museet, Stockholm
Malmö Konstmuseum

 


Konstnärens verk i Maria Bonnier Dahlins Stiftelses samling

Existentiell progg nr 5 av Lisa Jonasson, 2008. Tusch och collage av pappersklipp. 33 x 50 cm. Foto Christian Habetzeder.

Existentiell progg nr 5 av Lisa Jonasson, 2008. Tusch och collage av pappersklipp. 33 x 50 cm. Foto: Christian Habetzeder.

Osäkerhet av Lisa Jonasson, 2003. Screenprint. 96 x 68 cm. Foto Christian Habetzeder.

Osäkerhet av Lisa Jonasson, 2003. Screenprint. 96 x 68 cm. Foto: Christian Habetzeder.

Alla talar om sex av Lisa Jonasson, 2003. Screenprint. 96 x 68 cm. Foto: Christian Habetzeder.

Alla talar om sex av Lisa Jonasson, 2003. Screenprint. 96 x 68 cm. Foto: Christian Habetzeder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *