Född 1972 i Uppsala
Hemsida: www.lisajeannin.com
Stipendiat: 2004

”Jag avslutade Konsthögskolan i Malmö 2001 och har sedan dess varit verksam som konstnär. Jag jobbar med installationer, animerade filmer, performances och teckning. Ofta utgår jag från teckningar för att omvandla dem vidare till installationer eller performances, men jag arbetar ofta vidare från detta och omvandlar dem tillbaka till teckningar. Jag är bl.a. intresserad av ett olinjärt berättande och sätter oftast ihop teckningar till en slags serier.”

 

Breaking the Law av Lisa Jeannin, Videoverk.

Breaking the Law av Lisa Jeannin, Videoverk.

 

Juryns motivering

Lisa Jeannin rör sig nyfiket och säkert över ett vitt fält i sitt skapande. Med teckning, animation och performance skapar hon en egenartat värld med lån från såväl surrealismens bilder och som vår tids populärkultur. Som magikern eller barnet gjuter hon liv i det till synes orörliga och uppfinner väsen som följer en okänd och säregen logik. Med en underfundig humor och största allvar visar hon oss en värld vi aldrig sett tidigare. Vi förundras och skrattar tills vi plötsligt inser att handlar om oss själva.

Lisa Jeannin får Maria Bonnier Dahlins stipendium för unga konstnärer för att hon redan har formulerat ett särpräglat konstnärligt språk som hon övertygande och med stor uppfinningsrikedom använder i en mängd olika material och tekniker. Med stor integritet följer hon en egen väg vid sidan av de mest uppkörda allfartsvägarna. Hon har en ovanlig och mycket egen röst som vågar tala om det obegripliga och otroliga. En stämma som, trots sin fascination för det fantastiska, inte är otillgänglig utan hörs även av oss andra som måste vistas i den vanliga världen.

Lisa Jeannin gick ut Konsthögskolan i Malmö 2001 och har under 2004 ställt ut på Ystad Konstmuseum, Malmö Konsthall och Göteborgs Konsthall.

 

Utbildning

1996-2001 Konsthögskolan i Malmö
1995-1996 The Art Academy of Hertogen Bosch, Holland
1994-1995 Falkenbergs Konstskola

 

Representerad

Statens Konstråd
Malmö Konstmuseum
Helsingborgs Konstmuseum
Ystad Konstmuseum
Region Skåne

 


Konstnärens verk i Maria Bonnier Dahlins Stiftelses samling

Bläckfisken av Lisa Jeannin

Bläckfisken av Lisa Jeannin, 1997-2004. Videoverk. 1:34 min. loop.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *