Född 1973 i Stockholm
Hemsida: www.linaselander.com
Stipendiat: 2005

 

”Jag arbetar med video, fotografi, text och ljud. Mina senare projekt har alla på olika sätt har behandlat vad en bild är. Under arbetets gång har tanken på bilden som något tyst och i viss mening dolt slagit rot i mig. Inte allt vad den får ger bilden tillbaka. Något försvinner eller stannar i den. Jag tänker att detta sker i ett dolt rum, samma rum som möjliggör för oss att få något nytt ur bilden, så att den inte bara är en spegel. Jag försöker att undersöka det i bilden, hur den tar och hur den ger, hur den omvandlar och förvränger för att möjliggöra ett utbyte.”

 

Hjärtats totala solförmörkelse av Lina Selander, 2004.

Hjärtats totala solförmörkelse av Lina Selander, 2004. Installationsbild från Filmform, Stockholm, 2004. Två-kanals videoinstallation och ljud. Video I: 4:20 min. loop, färg, ljud. Video II: 8 min. loop, färg, stum. Ljud: 19 min, ljud på Revox A 77 rullbandspelare.

 

Juryns motivering

Lina Selander har sedan skoltiden ställt ut i Sverige, på t ex Filmform, Galleri 21, 300 m3 Art Space, Konsthallen i Trollhättan och mediafestivalen Onedotzero, Moderna Museet och deltagit i grupputställningar och festivaler utomlands t ex Analog Fictions, Istanbul, Transmediale 05, Berlin och 2nd International Video-Art Biennial, Tel Aviv.

Lina Selander arbetar främst med rörliga bilder i film och video, men också med ljud och text. Hennes verk är ofta installationer där alla dessa olika komponenter ingår och samverkar med varandra. Hennes verk berör ofta bildens förmåga och oförmåga att återge tid, minnen och upplevelser. Hon undersöker hur olika berättarformer, berättartekniker och samverkan mellan ljud, bild och text förvandlar och förändrar det berättade. Hennes verk synar filmen som medium; vänder och vrider på filmens historia och filmens möjligheter och begränsningar som uttrycksform. Hennes uttryck har stor bredd och rörlighet: hon arbetar med film som abstraktion och som berättande, med film som bild och film som rumslig skulptur. Hon har också arbetat med film och fotografi som material, i t ex verket Reconstruction där hon sytt i en serie fotografier och låtit mönstren på bildens baksida översättas till en ljudbild i en film.

Lina Selander får Maria Bonnier Dahlins stipendium för unga konstnärer för att hon med stor integritet och uppfinningsrikedom förnyar och fördjupar användningen av den rörliga bilden som konstnärligt medium. I en tid där det finns ett starkt intresse för film, video och ljud som konstnärliga uttrycksformer har Lina Selander hittat sin egen väg och gjort en rad nyskapande konstverk som modigt korsar genregränser, inte väjer för det komplexa och talar sitt eget säregna språk. Hennes arbeten utmärks av intellektuell skärpa, teknisk upptäckarglädje och en påfallande poetisk styrka.

 

Utbildning

2002-2003 Konsthögskolan Valand
1999-2000 Kungliga Konsthögskolan
1998-1999 Högskolan för Fotografi och Film
1995-1996 Nyckelviksskolan
1994-1995 Konstskolan i Stockholm


Här kan du ladda ner pressbilder

Lina Selander
[ Porträtt] [ Hjärtats totala solförmörkelse (Installationsbild, 2004) ]

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *