Född 1971 i Essunga
Hemsida: www.johansvensson.net
Stipendiat: 2005

 

”I min konst jobbar jag med installationer, skulptur, teckning och animationer. Många av mina verk kommenterar och förhåller sig till samtida tendenser och företeelser, men tar sig inte uttryck i dokumentära arbeten, utan snarare motsatsen till detta. I min konst smälts element från den aktuella verkligheten samman med helt fiktiva, så att nya bilder uppstår. Framodlandet av ’världar’ är centralt, liksom de litterära referenserna. Mitt sätt att arbeta och tänka kring konst hämtar sin inspiration från t.ex. Jonathan Swifts gestaltningsmetoder. Omskrivningen, transformeringen är viktig. Lynne Cooke, som var examinator vid Konsthögskolan i Malmö, skrev om min konst att den behandlade det välbekanta som okänt, och det okända som välbekant, och det är nog något som är utmärkande för det mesta som jag har gjort.”

Mega Death av Johan Svensson. Open Studios, IASPIS, Stockholm, 2004. (365 x 180 x 60 cm.).

Mega Death av Johan Svensson, 2004. Open Studios, IASPIS, Stockholm. 365 x 180 x 60 cm.

 

Juryns motivering

Johan Svensson har i Sverige bl a ställt ut på Rooseum, Wanås, Färgfabriken och Galleri 54. Hösten 2004 gjorde han en separatutställning på nystartade Konsthall C i Hökarängen. Johan Svensson har också deltagit i flera utställningar utomlands bl a i Helsingfors, Istanbul och Newcastle. Han har också varit ateljéstipendiat på NIFCA i Finland och på IASPIS i Stockholm.

Johan Svenssons arbetar i en mängd olika tekniker och har ett rikt register av uttryckssätt; skulptur, installationer, teckning och animationer. Johan Svenssons konst berör ofta vår tids verklighet, vardagliga fenomen, dagspolitiska händelser, fenomen från populärkulturen. Men han närmar sig inte samtiden genom det dokumentära, utan använder sig istället av det fantastiska, sagan, seriefiguren eller skämtteckningen. Vi möter oss själva i en skrattspegel, i ett magiskt sagolandskap, eller i bisarra figurer med drag av både skräckfilm och barnprogram på teve. Han säger sig vara inspirerad av Jonathan Swift och mycket riktigt är omskrivningen, metamorfosen eller omkastningen av det bekanta till det groteska en drivande metod i hans konstnärskap. Det kan handla om föremålens skala eller om en förflyttning från ett medium till ett annat: som när Englands premiärminister Tony Blair gestaltas som en gigantisk blåfärgad smurf. Eller om att använda oväntade och lätt besynnerliga material som när han bygger en värld av socker på Rooseums övervåning.

Johan Svensson får Maria Bonnier Dahlins stipendium för unga konstnärer för att han med en klar och intelligent blick ser och berättar om världens besynnerligheter med en helt egen röst. Med en stark känsla för möjligheterna i oväntade material och motiv och med en djup kunskap om vitt skilda kulturella fält bygger han i sin konst nya helt märkvärdiga världar för oss att träda in i. Med en på en gång bitsk och varm humor ger han oss tillgång till det fantastiska, samtidigt som han med en skarpsynt underfundighet berättar om vår samtid.

 

Utbildning

1998-2000 Konsthögskolan i Malmö
1995-1998 Konsthögskolan i Umeå
1990-1994 Fria Målarskolan Halmstad

 

Representerad

Malmö Konstmuseum
Hallands läns Museum
Baltic Center
Statens Konstråd
Hallands läns landsting

 


Här kan du ladda ner pressbilder

Johan Svensson
[ Porträtt] [ Mega Death (IASPIS, 2004) ]

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *